Игли

Игли

За да шием се нуждаем основно от плат, конец и игла. Вече разгледахме основните видове материи и платове, а в тази статия ще отделим внимание на типовете игли. Възможни са много разделения и класификации, но най-общо ще ги разделим на две групи: за ръчно шиене или за шевна машина.


Игли за ръчно шиене

Можем да избираме от голямо разнообразие на игли за ръчно шиене в зависимост от тяхната дебелина, дължина, върха и дори размера на ухото.

Остри: фини, средно дълги игли с тясно ухо, подходящи за различни видове шев.

Междинни: много фини, къси игли с тясно ухо за фини шевове.

Мънистени: дълги, изключително тънки игли, с които могат да се пришиват мъниста.

Големи (Bodkins): игли със затъпен връх предназначени за прекарване на ластик или шнур.

Двувърхи: имат дупка по средата и два остри върха и се използват за бродиране.


Игли за шевна машина

Когато си купувате нова шевна машина, в комплект с нея обикновено има пакет игли от различни видове и размери. Макар на пръв поглед да изглежда, че не биха могли да се развалят, връхчетата им се износват и затъпяват изненадващо бързо особено когато шиете облекла от изкуствени тъкани и затова е важно да ги подменяте редовно. Затъпените игли могат да причинят неравномерни, твърде стегнати шевове или направо да повредят плата.


Размери игли

Трябва да изберете игла, която да е в подходящ размер спрямо тъканта, върху която ще я използвате. Колкото по-малък е размера, толкова по-фина и тънка е иглата. Игла с размер 11 (70) е тънка и идеална за леки тъкани, докато размер 16 (100) е груба и подходяща за по-тежки и плътни тъкани.


Връхчета на иглите

Иглите освен по размер се различават и по връхчетата си, като всяко е предназначено за различен вид тъкан. Най-разпространени са универсалните игли, иглите микротекс с остър връх – за тъкани платове и с „топчест“ връх за плетени платове. Има разбира се и много други видове игли със специфична употреба. По-долу може да видите и по-детайлна класификация:

Универсални: използват се за различни видове шиене, техният връх е достатъчно остър, за да премине през тъкани платове и достатъчно заоблен за да се вмъкне между влакната на плетените материи.Игли с топчест връх: създадени за шиене на плетени материи. Преминават между отделните влакна на плата, а не ги разнищват.Стреч игли: използват се за трико, което съдържа ликра, предотвратяват пропускането на бодове върху трудната за шиене материя.Джинсови: здрави игли с остър връх за тежки, плътни платове като деним и др..Микротекс: острият връх на тези игли е идеален за коприна и микрофибър.Игли за кожа: изключително остри, за да могат да пробият кожа или велур.Металически игли: използват се изключително и само върху тъкани с метални нишки.

Куилт игли: имат по-дълъг и остър връх, за да могат да шият няколко слоя плат.Игли „крило“: характеризират се с две крила от двете страни на вала. Когато такава игла пробие плата, крилата избутват нишките на плата и около всеки бод се образува отворена дупка, по този начин се имитира старовремски шев.

Двойни / Тройни: игли с два или три върха, позволяват паралелно шиене на два или три реда едновременно.
Литература:

The Dressmaker’s Technique Bible, A Complete Guide to Fashion Sewing Techniques by Lorna Knight, 2008 David & Charles

Sewing Machine Basics, Jane Bolsover, 2010 CICO Books

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *