Приложения за скициране – Corel Painter и Adobe Photoshop

Приложения за скициране – Corel Painter и Adobe Photoshop

Corel Painter и Adobe Photoshop – две компании, два помощника с различни инструменти и възможности за рисуване. Независимо от различията в характера им и с двете програми могат да се правят хубави рисунки.

Графичните дизайнери понякога имат предпочитания към единия или другия помощник, но някои като Jane Conner-Ziser предпочитат да използват и двете програми.

Онези, който са се занимавали с графичен дизайн биха възкликнали, нима е необходимо да сравняваме две програми със съвсем различен характер? Други ще добавят, защо да не сравним Adobe Illustrator и Corel Painter, чието приложение е относително подобно?

Не бързайте, обаче с прибързаните заключения, защото авторката на статията съвсем не е наивна във възгледите си. Повечето хора знаят за Photoshop и дори тази дума се е превърнала в нещо като метафора. Всички сме чували фрази от сорта: „Лицето на тази манекенка е чист Photoshop” и пр. Същевременно Corel Painter е относително по-малко популярен и това е естествено, защото в днешно време всеки продуцира снимки и иска нещичко да пипне, да пооправи, но малцина са онези, които биха се наели да рисуват.

Както подсказва и самото име, Photoshop е програма за обработка на снимки. Инструментите му за: ретуширане на снимки, корекция на изображения и изработване на композиции посредством COPY / PASTE са по-мощни и значително по-бързи. Разбира се във Photoshop има четки, слоеве и инструменти за смесване на бои, но според Jane Conner-Ziser в Painter усещането за естествен и органичен характер при процеса на рисуванe е по-силно.

Първата стъпка при рисуването е създаването на някакво съчетание. Двете изображения по-долу са илюстрация както на понятието композиция, така и на техниката Underpainting. Авторката е избрала да направи композицията с Photoshop и след това посредством Painter e създала допълнителните ефекти, така че изображението да наподобява картина.

В друга статия Jane Conner-Ziser сравнява традиционното с дигиталното рисуване. Самата тя рисува класически само за удоволствие, когато има време. Нейната теза е, че съчетанието от традиционно и дигитално рисуване дава безкрайни възможности за експерименти и лесно коригиране на грешките. Според авторката техниката Underpaintings използвана масово в дигиталното рисуване, не намалява стойността на произведенията. Даже подобна техника масово е използвана през Ренесанса за обучение на младите художници. Техните учители се включвали едва в етапа на оформяне на финалните детайли.

Като обобщение можем да кажем, че ако ще се занимаватe най-вече с рисуване и скициране, Corel Painter е много вероятно да се превърне във вашия най-талантлив помощник, но винаги можете да използвате като допълнение ако не Adobe Photoshop то Corel PaintShop Pro или друга подходяща програма.

С коментарите по-горе надхвърлихме целите на нашата статия, още повече, че модният дизайн предполага скициране и рисуване, но акцентът съвсем не е върху качеството на самата рисунка. В последващите статии ще имаме възможност да дискутираме по-конкретно и в детайли темата.

Нека сега да видим едно наше авторско видео – елементарно рисуване с Painter:


Литература:

Corel Painter vs. Adobe Photoshop: Digital Painting Showdown

Traditional vs. Digital Painting: A Process Comparison

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *