Скица

Скица

Отпред (анфас)

Както в техническото чертане така и в модния дизайн е важно умението да си представяме обектите в различни проекции и да притежаваме базово чувство за пропорции.

Скицата представлява сурова материализация на нашите идеи и постигането на съвършена техника е преди всичко въпрос на упорити, систематични и комплексни упражнения. Необходимите материали за да започнем да рисуваме са скицник, молив и гума.

Започнете с овала на главата, като го разделите на две вертикални половини нарисувани, за да се отбележи наклона на тялото (гръбначния стълб). С прави линии скицирайте различните извивки на тялото: рамена, талия, бедрата. Ако искате може да нарисувате гръдния кош с формата на овал, който ще свържете с линиите на раменете, за да ви се получи бюста. За таза използвайте кръг, разделен от хоризонтална линия откъдето ще започнат линиите на краката. Първото прекъсване на линията ще е на височината на коляното (което е изобразено с малко кръгче), а другото прекъсване ще посочва долната част на крака. Чрез този метод разбирате посоката на движение. За ръцете: две прави линии, за дефиниране на позицията. Мярката на лакътя кореспондира с височината на талията. Чрез квадратните линии очертайте обема на тялото.

Определете контурите, проследявайки по-ясно човешката фигура чрез вкарване на детайлите като например ръцете и т.н. Ако рисувате с молив от тип B изтрийте внимателно опорните линии. Веднъж щом желаната поза е постигната очертайте силуета с по-плътни линии.

Литература:

LE DESSIN DE MODE PROFESSIONNEL Méthodes et techniques pour obtenir des résultats professionnels, Manuela Brambatti, 2017

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *