Избор на готова кройка или собствен дизайн

Избор на готова кройка или собствен дизайн

Когато сте избрали стил и плат, следващата стъпка е да използвате кройка за да изрежете отделните парчета от плата. Можете да скицирате и ваш дизайн, като този метод позволява дрехата идеално да ви приляга, тъй като още в самото начало се използват точните мерки на вашата фигура. Разбира се изискват се определени умения и знания, за да можете сами да начертаете кройката по дизайн на скицата. Използването и модифицирането на готова кройка е значително по-лесно. Затова преди да се впуснем в чертането на базови блокове и кройки е добре да се запознаем първо с готовите.

Готови кройки

Използването на готова кройка е често използван метод за направата на дрехи. Кройките се предлагат в стандартни размери и в широк диапазон от модерни стилове.

Популярни имена в областта на комерсиалните кройки са „Vogue“, „Butterick“, „McCalls“, „Burda“, „Simplicity“, „New Look“, „Kwik Sew“, „Simply Sewing“, „Patrones“ и др.. От такива кройки могат да се направят голямо разнообразие от дрехи и тъй като се използват стандартни размери, с малко усилия могат да бъдат адаптирани задоволително към вашата фигура. Обикновено основната информация за кройката се поставя върху опаковката или в случай, че купувате онлайн това е основната информация, която представя продукта. Избирайте внимателно, защото в общия случай няма да може да смените вече закупената кройка. Комплектите включват отделните части от кройката, както и подробни инструкции.

Основна информация:
  • Снимка на готовата дреха – тя най-добре ще ви покаже как ще изглежда готовото облекло. Често, снимани са и различни вариации в стила, дълги или къси ръкави, различни видове колани и др.. Снимките разбира се дават и по-добра представа в сравнение с дизайнерската скица, как действително ще изглежда готовата дреха.
  • Размерът, за който е кройката както и таблица с размерите показваща стандартните мерки за всеки размер. Съобразявайки се с нея ще може да изберете подходящия за вас размер.
  • Кратко описание на детайлите на дизайна.
  • Допълнителни изисквания нужни за завършване на дрехата – дължина и вид на цип, големина на копчета и др..
  • Видове платове, които са подходящи, както и колко метра са нужни.
  • Диаграми на предната и задна част на дрехата, показващи разположението на шевове, закопчалки и джобове.
  • Специфична информация за дизайна – например за панталони това е обиколката на крачола при подгъва или дължината измерена от кръста надолу.
  • Допълнителна информация – ниво на сложност на изработка на дизайна, както и стилът на модела – свободен или прилепнал.
Измерване на фигурата

Преди да купите кройка вземете основните мерки – бюст, талия, ханш. В зависимост от конкретния дизайн може да са нужни и други измервания като разстоянието от талията до коленете, от рамената до талията и др..

Избиране на размер на кройката

Сравнете вашите мерки спрямо тези на кройката по таблица по-долу:

Сащ/Англия/Франция / 4/8/366/10/388/12/4010/14/4212/16/44
Бюст81 см86 см91 см97 см102 см
Талия61 см67 см74 см79 см84 см
Ханш89 см94 см99 см104 см109 см

Така ако бюстът ви е 86 см., талията – 74 см., а ханшът – 104 см., за блуза изберете размер 6/10/38, а за пола – 10/14/42.

Ако е възможно изберете кройка, която включва повече различни размери, ако не са налични изберете такава с най-близкия до вашия размер. Изключението тук е в случай, че имате голям бюст. Дреха направена по кройка, която позволява по-голям бюст може в крайна сметка да е прекалено широка в раменете. Затова изберете размер, който да съответства на останалите мерки и в последствие адаптирайте в зоната на бюста.

Веднъж след като изберете подходящия размер, проверете действителните размери на парчетата от кройката и ги сравнете с вашите. Някои кройки са по-свободни и включват известен толеранс, докато други са по-рестриктивни и точни, като информация за конкретния стил е включена в описанието им.

Да се смени дължината на парчетата на дадена кройка е сравнително лесно.

Разположение на парчетата върху плата

В информацията за кройката ще има поне една диаграма на разположението на отделните парчета върху протежението на плата. Ако избрания плат не е едноцветен, има релеф или „посока“, то всички парчета на кройката трябва да се разположат еднакво, в една и съща посока. Ако сте начинаещи тази информация е от основно значение, но ако имате повече опит бихте могли, с известни промени на разположението, да използвате по-икономично плата. Важно е по средата да бъде поставена стрелка – паралелно на „заключването“ на плата, така че готовата дреха да пада / виси правилно.

Означение върху кройката

Непрекъснати линии, прекъснати линии и точки от кройката оказват как парчетата плат да се отрежат и съшият правилно. Пренесете означенията от кройката върху плата като използвате шивашки тебешир или флумастер.

1. Точките се използват за да покажат специфичната позиция на джобове, ципове или други детайли. Също така върху ръкавите указват къде може да съберете или отпуснете плата за да бъде по мярка.

2. Линията за изрязване е непрекъсната по границите на парчетата.

3. С късите линии се обозначават илиците.

4. Насочващите стрелки показват посоката, в която трябва да се ушие дадена част.

5. С кръстчета се маркират копчетата.

6. Линията, където трябва да се направи шева е прекъсната и обикновено отстои на 1.5 см от линията за изрязване.

7. Две успоредни линии указват, къде можете да удължите или скъсите спрямо вашите мерки.

8. Непрекъснатите вертикални линии обикновено са индикация на важни участъци за подгъв.

9. С вертикални линии и стрелки се обозначава плисето.

10. Извита стрелка близо до ръба показва, че кройката трябва да е поставено върху сгъната част на плата.

11. Линия за подгъв.

12. Триъгълниче/та по ръбовете позволяват парчетата да се свързват правилно. Така се избягват грешки при свързването когато кройката съдържа сходни парчета. Еднаквият брой триъгълничета в краищата на две части указват, че те трябва да се свържат една с друга.

Литература

The Dressmaker’s Technique Bible, A Complete Guide to Fashion Sewing Techniques by Lorna Knight, 2008 David & Charles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *