Компютърни приложения за скициране - І част

Компютърни приложения за скициране - І част

Ако предпочитате да рисувате на графична дъска или таблет можете да използвате безплатни или комерсиални компютърни програми. Рисуването върху електронна графична дъска е осезаемо по-трудно отколкото върху скицник или таблет. Около 4000 нива на чувствителност за натиск са достатъчни за целите на модните дизайнери, но вече доста модели се предлагат с 8000 степени на натиск. По-високите нива могат да се усетят най-вече от художници занимаващи се професионално с изящни изкуства. Едно от предимствата на графичните дъски и таблети е бързото и лесно добавяне на детайли с помощта на предефинирани четки, чиито брой варира според използвания софтуер.

Удачен избор за начинаещи, но и за напреднали са безплатни програми като Sketchbook и Krita.
Ако с времето имате нужда от повече предефинирани четки можете да използвате комерсиални програми за растерна графика като Adobe Illustrator или Painter.
Скица направена върху лист може да се сканира и после допълнително да се добавят различни подробности. Ето и кратко видео, нещо като увод в работата със Sketchbook:
Ако филмчето е провокирало интереса ви и решите да разгледате тази програма ще установите, че няма и следа от оразмеряващи стрелки. Онова, което ви е нужно трябва да си го нарисувате сами – това е концепцията тук. После ако искате правете хиляди пъти Copy / Paste. Ако предпочитате стройни, тънки и дебели стрелки, ще ги откриете в изобилие в програми като CorelDRAW и AutoCAD.

Тази статия е първата от поредицата – компютърни приложения. В следващия брой ще представим увод в Painter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *