Да шием или да не шием?!

Да шием или да не шием?!

Модата е индустрия за $1.2 трилиона, като само в САЩ годишно за облекла се харчат $250 милиарда. Този огромен успех обаче води до значителни негативни отражения както за околната среда така и в социален аспект.

По света съществуват множество шивашки цехове, където работниците, най-често млади жени и деца, са принудени да работят повече от 20 часа на денонощие като срещу труда си вземат нищожни надници. Освен непосилния труд, който полагат, те често са малтретирани както вербално така и физически. Такива цехове са концентрирани най-вече в развиващите се страни, но дори в Европа и САЩ съществуват подобни манифактури.

Повечето от луксозните брандове не се интересуват от етичния аспект на дейността и не предприемат, дори и елементарни стъпки за минимизиране на вредното влияние върху околната среда. Ежегодното производство на огромни количества облекла съчетано с все по-агресивната реклама подтиква хората да купуват нови и нови дрехи, които не са им действително необходими. Твърде често огромни количества облекла остават непродадени, други се обличат само един път и се захвърлят. Понеже голяма част от синтетичните материали се произвеждат от петрол, свръхпроизводството на текстил води до отделянето на значителни количество въглероден диоксид. По този начин стимулирайки неразумния консуматорски дух, модната индустрия се нарежда на второ място като най-значим фактор за замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Тези отрицателни тенденции биха могли да се минимизират като се използват по-пълноценно социалните и технологични иновации. Свободната обмяна на идеи свързани с дизайна и изработката на дрехи създават подходящата среда за по-любознателните хора сами да изработват от естествени материали ако не целия, то поне част от своя гардероб. Така модата може да се превърне в достъпна и отворена вселена, наситена с творчески предизвикателства и технологични приключения. Списания като Burda, Simply Sewing, Modes&Travaux, Patrones, където се публикуват проекти за самостоятелна изработка с различни нива на сложност в значителна степен допринасят за отварянето на модата. Същевременно достъпните цени на все по-усъвършенствани и модерни шевни машини както и социалните иновации базирани на интернет създават условия не само за обмяна на модни идеи, но и за прецизната им реализация при съвсем скромни домашни условия. По този начин хората освен консуматори могат да бъдат и мощен инкубатор за иновации. В подобна насока е насочен поривът на AwaytoMars. На пръв поглед обикновен онлайн магазин, но платформата насърчава творческата работа и поощрява иновативните стратегии като за най-добрите идеи се набират дарения.

Съвременните бизнес тенденции показват, че все повече компании освобождават някои свои идеи развити в различна степен, така че да бъдат доразвити навън. Обикновено това е двупосочен процес, който може да бъде полезен за всички участници.

В този контекст „Манифеста за Модната Революция“ не само, че не е ексцентричен призив облечен в красиви думи, или някаква нова и мимолетна мода. Той е израз, усмивка изпълнена с топлина и загриженост за планетата и хората:

Ние сме Модната Революция. Ние сме дизайнери, продуценти, строители, работници и консуматори. Ние сме професори и доктори, писатели, бизнес лидери, брандове, търговци и политици. Ние сме индустрията и обществото. Ние сме граждани на планетата. Ние сме движение и общество. Ние сме част от всички вас. Ние обичаме модата. Ние обаче не искаме нашите дрехи да експлоатират хората или да разрушават нашата планета. Ние настояваме за радикална, революционна промяна.

Това са нашите мечти:
  • Нека модата да осигурява достойна работа от скицата през създаването на облеклото чак до модния подиум. Модата не бива да поробва, застрашава, експлоатира, преуморява, тормози, злоупотребява или дискриминира когото и да било. Нека модата да освободи и окуражи работника и обществото да отстоява правата си.
  • Нека модата да осигурява справедливо и равно заплащане. Да обогатява поминъка на всички работещи в бранша, от фермата до магазина. Нека модата да спасява хората от бедност, да създава процъфтяващи общество и реализира мечтите и потенциалите на хората.
  • Нека модата даде глас и възможност на хората да говорят, да се обединяват в съюз и да преговарят за по-добри условия на работа без страх.
  • Нека модата да уважава културното наследство, да насърчава и възнаграждава уменията и майсторството. Нека да признава креативността като най-голямото предимство. Нека модата никога не присвоява идеи без да отдаде дължимото на създателя.
  • Нека модата да е синоним на солидарност, интеграция и демокрация независимо от раса, религия, пол, възраст, форма или способности. Нека брани и защитава разнообразието като решаващо за просперитета на обществото.
  • Нека модата да съхранява и възстановява околната среда. Да не изчерпва ценните ресурси, да не замърсява въздуха, водата и почвата, да не вреди на здравето ни. Нека съхранява благосъстоянието на всички живи същества и защитава разнообразните екосистеми на планетата.
  • Нека модата никога да не унищожава или изхвърля излишното, а вместо това внимателно да го преработва и възстановява. Нека дрехите да се рециклират и използват повторно доколкото е възможно. Нека да не препълваме гардеробите си и сметищата с дрехи, които не сме облекли, пожелани, но не ценени, купени, но забравени.
  • Нека модата да е откровена, прозрачна и честна. Да не се крие зад сложни и нечистоплътни търговски тайни и схеми. Нека всеки да може да разбере как, къде, от кого и при какви условия се прави облеклото му.
  • Нека модата да измерва успеха с по-комплексни критерии, не само с продажби и печалби. Нека модата по-прецизно да балансира между финансов растеж, благосъстояние на човека и устойчивото опазване на околната среда.
  • Нека да развиваме модата, да се изразяваме, да радваме околните, да протестираме, да утешаваме и да бъдем съпричастни. Нека модата да не покорява, асимилира, омаловажава, компрометира и маргинализира. Нека животът да бъде празника на Модата.
НИЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШИЯ ГЛАС

Ако споделяте тези мечти можете да подпишете манифеста:
Подпиши манифеста

Присъедини се към зова за #МоднаРеволюция.
Нека да изгреем заедно и да превърнем тази мечта в реалност!


Литература и снимки:

1. 5 Projects Leading the Open Source Revolution in Fashion, Kelly McCartney.

2. Open innovation in creative industries. Part I: Innovation and design, A Bujor and S Avasilcai 2018 IOP Conf.

3. Ophelia Painting, 2018 by Federica Masini

4. AwayToMars: slash jacket with a loose and unisex fit, black and blue jumpsuit from crisp silk twill and comes with a self-tie belt to define your waist…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *