Крачетата на шевните машини

Крачетата на шевните машини

В действителност повечето шевове могат да се осъществяват с универсалното краче, но в някои ситуации е желателно да се използват крачета проектирани специално за конкретната задача.

Едва ли съществува по-елементарен и тривиален проект от изработването на спално бельо. Платът трябва да се оразмери, да се поръби и готово – можете да си легнете и да почувствате нежното докосване на сатенения памук. Такъв проект е идеален за тестване скоростта на машината. Сравнено с шиенето на трикотаж това е като маратон за крачетата на шевната машина.

Макар и в поръбването да няма нищо сложно, ако се опитате да го направите с универсално краче, много вероятно е да се почувствате тромави и неумели. Съвсем скоро обаче на помощ могат да ви се притекат бързите и неуморни крачета за подгъв…

Новите шевни машини са окомплектовани с определен набор от крачета, който може да включва многофункционално или зигзаг краче както и такива специализирани за тесен или сляп подгъв. По-високият клас шевни машини обикновено включват в комплекта си повече аксесоари.

Ако разполагате с подходящо краче за определена работа, не само че е желателно, но дори е задължително да го използвате за да постигнете максимално качество при изработката на съответния продукт. Необходимото краче за съответната техника е описано, илюстровано и номерирано в наръчника за вашата шевна машина, и преди да започнете работа е препоръчително да се запознаете с този документ.

Ако нямате търпение за да четете ръководството на шевната машина, поне трябва да знаете, че с крачетата за прав шев е невъзможно да шиете на зигзаг, тъй като техният отвор е кръгъл и съвсем малък – точно, колкото да се провре иглата. Но дори и да не го прочетете, след счупването на няколко игли ще осъзнаете, че крачетата за зигзаг поради ширината на слота позволяват на иглата напречно движение и са по-универсални отколкото това за прав шев.

Закачане на крачето

При повечето съвременни машини крачетата се сменят за няколко секунди без използването на отвертка или друг подобен инструмент, но и смяната с отвертка става за по-малко от 30 секунди.

По-нататък можете да видите кратки филмчета за различните крачета, заснети от производителите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *