Изкуствени материи

Изкуствени материи

виж Естествени материи

Терминът „изкуствен“ се отнася до всяко влакно, което не е от 100% натурален произход. Много от тези влакна са създадени и се ползват през последните сто години т.е. сравнително отскоро спрямо естествените влакна.

Полиестер

Свойства

Полиестерът е здрава, устойчива на нагъване тъкан, топла за носене. Може лесно да бъде плисирана както и направена с различен релеф.

Грижа

Лесна грижа, може да се пере на перална машина с топла вода, да се центрофугира както и да се суши в сушилна. Много бързо изсъхва и се нуждае от минимално гладене.

Акрил

Свойства

Акрилът притежава доста от свойствата на полиестера: здрав, устойчив на нагъване и топъл за носене. Не абсорбира влага и лесно се боядисва.

Грижа

Може да се пере и суши на висока температура, но се глади при ниска такава.

Вискоза

Свойства

Вискозата е мека и абсорбираща, но не особено здрава тъкан. Боядисва се добре.

Грижа

Въпреки, че болшинството от вискозните тъкани се почистват само химически, някои все пак могат да се перат. Гладят се на средно положение.

Ликра / Eластан

Свойства

Ликрата е здрава, лека, не-абсорбираща и много еластична. Често се смесва с други тъкани за да им предаде известна еластичност.

Грижа

Може да се пере на машина и да се суши в сушилня, но при по-ниска температура. Не се нуждае от гладене.

Ацетат

Свойства

Ацетатът е сравнително слаба тъкан и лесно се мачка. Боядисва се добре, не се разтяга или свива при пране.

Грижа

Обикновено се почиства химически, но отделни тъкани могат да се перат на ниска температура. При гладене с висока температура се стопява.

Найлон (Полиамид)

Свойства

Найлонът е много здрава, не-абсорбираща, устойчива на нагъване тъкан. Топъл е за носене и лесно генерира статично електричество.

Грижа

Може да се пере нежно на ръка или перална машина с топла вода. Глади се на ниска температура. При гладене с висока температура се стопява.

Металическа тъкан

Свойства

Металическата тъкан е слаба, не-абсорбираща и може да потъмнее и да загуби блясъка си освен ако не е покрита със защитен филм. Изключително чувствителна е на топлина. Често се смесва с други тъкани, използва се за направата на блестящи облекла.

Грижа

Следвайте инструкциите за плата. Повечето металически тъкани трябва да се почистват химически, но някои могат да се перат на ниска температура. Глади се на много ниска температура.


Литература:

Sewing Machine Basics, Jane Bolsover, 2010 CICO Books

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *