От скица до дреха - част ІІ

От скица до дреха - част ІІ

виж От скица до дреха – част І

Проверка на конструктивните завършеци

В допълнение към готовия прототип, дизайнерите на скицата и кройката могат да подобрят допълнително изпълнението като изготвят малки тестови мостри на различните аспекти от дизайна: ръкав, джоб, яка. Често, това се прави като се използва избрания финален материал и конци. Тези мостри се тестват върху пробния модел и се избират завършеци характерни за използвания материал, но понякога се правят опити и с необичайни такива. Този тестови етап дава на дизайнерите шанс да разработят детайли, които ще подобрят идеите и концепциите вдъхновили колекцията. Понякога тези малки детайли стават част от разпознаваемия „почерк“ на дизайнера или марката.

Изборът между различните завършеци в етапа на конструиране на кройката е важно, тъй като това позволява да се вградят детайлите в структурата на дизайна, а не да се добавят едва когато дрехата е завършена. Ако разгледаме подробно колекциите на някои известни дизайнери, ще забележим интересните детайли, естествено втъкани в дизайна. Такива неща не би било възможно да се добавят върху завършената вече дреха.

Използване на прототипи и конструктивни тестове във вашите проекти

Ако изработвате дрехи у дома и направите дори само един елементарен прототип за да проверите дали вашата кройка работи правилно, това значително ще подобри вида на завършената дреха. Ако обаче искате да постигнете по-високо качество или да изработвате по-сложни дрехи, то най-вероятно ще ви се наложи да добавяте повече детайли в прототипите си, както и да възприемете процеса на последователно подобряване на прототипите в отделни стадии.

Когато се учите как да моделирате кройки, винаги е добре да тествате всички части на модела, за да сте сигурни, че няма никакви грешки. Ако дрехата ви се нуждае от подплата, добре е да я добавите към последния прототип, за да се убедите, че тя има достатъчно място да се движи заедно с тялото и не придърпва останалата част от дрехата.

Макар че тестването и разработката на завършеци е професионална техника, тя също така може лесно да бъде възприета както от студентите учещи моден дизайн, така и от тези, за които шиенето е само хоби. Колкото по-завършени са вашите прототипи, толкова повече грешки ще могат да изпъкнат на този етап, които да коригирате преди да използвате избрания по-скъп плат.

Какво представлява пробният модел?

Когато резултатът от различните тестове и проби до момента е удовлетворителен, от избрания плат се съшива готова дреха, като се добавят всички необходими елементи като подплата, джобове, ципове и други. Това именно представлява пробен модел.

Първият пробен модел не винаги е перфектен дори след като прототипът преди него е преправян много пъти. Моделът ще трябва да се изпробва върху манекен, за да се види дали дизайнът и шевовете ще реагират по очаквания начин. Този процес също се повтаря докато се постигне задоволителен резултат.

В домашни условия един пробен модел е напълно достатъчен, в индустрията обаче често се налага да се направи втори, а понякога и трети преди процесът да е напълно завършен.

От скица до модел

Процесът на изработка и тестване на прототипи и пробни модели може да отнеме значително време докато дизайнът се прецизира, така че да сме сигурни, че е перфектен.

Следната диаграма надгражда процеса от диаграмата в първата част на тази статия. Въпреки, че по същество се представя професионален процес, очевидно стъпките не са трудни и могат се използват във всеки ваш дизайнерски проект.


Броят повторения, които ще ви трябват, за да завършите вашия проект, ще варира спрямо сложността му, както и от това колко голям перфекционист сте.


Литература:

HOW PATTERNS WORK

The Funadamental Principles of Pattern Making and Sewing in Fashion Design, 2013, Assembil Books

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *