Фигура и стил – част І

Фигура и стил – част І

Като човешки същества формата ни в общи линии е еднаква, но разбира се далеч не идентична. Много фактори допринасят за нашата индивидуалност и правят света ни по-богат и интересен. Характерът ни определя дали искаме да изпъкнем или да се слеем със средата, цвета на кожата и косата ни влияе върху цветовите нюанси, които ще изберем да носим, но в крайна сметка формата на тялото ни е определящия фактор, когато избираме стила си на обличане.

Да определиш формата на тялото си

Повечето хора мислят, че познават формата на тялото си, защото са свикнали с него, с добрите и лошите му страни. С течение на годините обаче се променяме, така че би било добре да отделим малко време да се огледаме.

За какво да гледаме

Сложете ръцете си върху кръста – дали е сравнително високо или ниско спрямо височината ви? Завържете ластик около кръста си и се обърнете странично спрямо огледалото. Дали ластика стои успоредно на пода, или се повдига отпред или отзад? Това би повлияло на нивото на подгъва на рокли и поли.

Проверете дължината на краката и торса си: пропорционални ли са или имате по-дълги крака отколкото торс или обратното?

Погледнете раменете си: широки ли са или сравнително тесни, прави или заоблени? Помислете дали презрамките обикновено се свличат от раменете ви – това може да се дължи на тесни или увиснали рамене, както и на малко разстояние между бюста и раменете.

Разгледайте бюста си, не само дали е голям или малък, но дали е разположен относително високо или ниско.

Ханшът ви пълен ли е или слаб и как се съотнася спрямо талията и бедрата ви?

Какво може да ви помогне
  • Помолете приятелка за съвет. Направете го само ако може да понесете истината и сте сигурни, че тя няма просто да ви каже това, което искате да чуете.
  • Носете хубаво бельо – то трябва да ви става и да ви кара да се чувствате добре, да не е прекалено тясно, но и да държи всичко на правилното място.
  • Използвайте едно или повече високи огледала, за да може да погледнете от всеки ъгъл.
  • Застанете естествено и вижте дали изглеждате добре. Може би ще трябва да изпънете рамене и да повдигнете малко брадичката си.
  • И последно – бъдете честни към себе си.

  • Както може да се досетите, вариациите на типа фигура са толкова много, че би било невъзможно да се опишат, затова в следващите части на тази статия ще илюстрираме единствено основните форми, техните характеристики и стиловете облекло, които им отиват. Така, когато вече сте наясно с определящите черти на вашето тяло, се надяваме да ви помогнем да изберете най-добрия стил за вашия тип фигура.


    Литература:

    The Dressmaker’s Technique Bible, by Lorna Knight, 2008 David & Charles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *