Фалшивото огледало

Фалшивото огледало

Модата не е само свойство на дрехите или качество единствено присъщо на облеклото. Модата е в небето и улицата, модата е свързана с идеите, начина на живот, и онова, което се случва около нас…

Коко Шанел


Модата излиза извън границите на прагматичния аспект свързан с облеклото. Чрез модата облеклото придобива социално значение далеч надхвърлящо функционалната потребност и дори естетиката. Дрехите са продукти, които се изработват посредством дизайнерски процес. Този процес не означава непременно, че крайният резултат ще може да се нарече мода. Точно кои продукти ще станат модерни решава обществото.


Изкуството трябва да ви „движи”, а дизайнът не може да го направи, освен ако не е добър дизайн за автомобил…

Дейвид Хокней


Дизайн означава на нещо да се придаде функционална, удобна и естетически привлекателна форма. Днес, обаче това понятие се използва и за описание на такива абстрактни концепции като услуги или дори социални грижи. През миналия век думата „дизайнер“ се превръща в синоним на марково име. Удобството на продукта е по-маловажно отколкото фактът, че е създаден от известен бранд. Днес, нашeто разбиране за дизайн все още е доминирано от стереотипа, че дизайн означава интелектуална претенциозност и лукс на необичайно висока цена.

Модният дизайн не се счита за изкуство, но как да го наречем ако дрехата е създадена от вътрешната потребност за творческо изразяване? Дали е само облекло, мода или все пак може да бъде и изкуство?

В подкрепа на тезата, че модният дизайн не е изкуство се посочва серийния и комерсиален характер на дрехите. Произведение на изкуството е нещо уникално и създадено без намерение за финансова печалба, и без само по-себе си да има прагматична стойност. Изкуството е преди всичко комуникация между подсъзнанието и съзнателния аз на твореца. Понякога висшата мода се възприема като изкуство, но не в такава степен, колкото изящното изкуство. Отношението към нея е същото като към декоративното и приложното изкуство.

Писмената поезия е невидима. Нарисуваната поезия може да се види.

Рене Магрит


Ако анализираме рисуването, което се счита за едно от висшите изкуства, ще установим, че боите и платното са материалите, а техниката на рисуването представлява метода. Дали рисунката ще бъде приета за изкуство или не, няма някакво особено значение за самия процес. Подобна гледна точка можем да изразим и относно дрехите. Облеклото и изработката му може да се използва като средство за изразяване на нещо, което след това може да бъде прието за модерно. Модата се дефинира единствено чрез възприятията ни, като самият продукт има второстепенно значение. Едно произведение се превръща в изкуство посредством впечатления и комуникация.


Литература:

The Morbid Anatomy of Emotions – Dress and Fashion as a Form of Art, 2013, HENRICA LANGH


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *