Избор на шевна машина

Избор на шевна машина

Покупката на шевна машина може да e толкова вълнуваща, колкото и избора на мотоциклет, джет, ски или сноуборд. Каква конкретна марка и модел ще изберете зависи преди всичко от вашите потребности и моментно настроение. Когато става въпрос за хоби, изборът може да не е чак толкова рационален, но при всички случаи се налага да е съобразен с бюджета. Ако обаче си мечтаете да имате малък бутик, където ще се рисуват екстравагантни скици и ще се изработват прототипи като се тестват различни инваринти на кройки, тогава е необходимо да подходите малко по-внимателно. На пазара се предлагат разнообразни модели шевни машини подходящи за ползване в бита и индустрията. Индустриалните правят няколко пъти повече бодове за минута и обикновено са специализирани само за един тип шев: прав, зигзаг, оверлог, или кавър. Това не е недостатък понеже дори в малките шивашки цехове изработката на облеклата е разделена на множество операции, изпълнявани на различни видове машини. Обикновенно такива шевни машини се монтират на специални маси, така че е необходимо да разполагате с малко повече свободно място, където да ги инсталирате

Шевните машини предназначени за използване в домакинството разполагат с опции за различни видове шевове като по-високите класове включват някои или почти всички удобства типични за индустриалните. Съществуват и специализирани модели за използване в домакинството предназначени единствено за кавър или оверлог. Те обикновено са четири конечни както индустриалните, така че качеството на оверлога или кавъра е значително по-високо отколкото се постига с най-високите класове мултифункционални машини. Към този клас принадлежат и автоматите специализирани за бродерия.

Шевните машини за ползване в домакинството най-общо се класифицират в три основни групи: механични, електронни и компютъризирани. Механичните шевни машини предлагат различен набор от фиксирани операции, които най-често варират между 15 и 30. Такива опции като: прав, зигзаг, илик, сляп, еластичен, оверлог, свободна бродерия и други декоративни бодове са се наложили като стандарт при почти всички модели. На цена между 200лв. и 500лв. може да се купи отлична машина, която пълноценно да послужи не само на начинаещия, но даже и на професионалния дизайнер. Понякога комбинацията от механична и споменатите по-горе специализирани модели може да се окаже оптимален и същевременно бюджетен избор

Електронните шевни машини обикновено включват по-голямо разнообразие от фиксирани операции като различни декоративни бодове, както и по-фино безстепенно регулиране гъстотата и ширината на бода. Съществено е да се отбележат такива полезни функции като възможност за фиксиране на иглата в определена позиция или автоматично отрязване на конеца. Цената им обикновено варира между 600лв. и 1000лв.

В компютъризираните шевни машини понякога са програмирани повече от 500 различни операции, включително автоматични затяжки в началото и края, както и бродерии на букви и картинки с възможност изображенията да се персонализират на таблет. При машините от по-висок клас съществува вграден двоен транспорт за придвижване на плата едновременно от долната и горната страна. Друга полезна и улесняваща работата функция е вдигане на крачето – автоматичното или посредством лост управляван с коляно. Цената на такива машини варира между 1800лв. и 4000лв.

При избора е необходимо да се оценят както функционалностите така и окомплектовката на шевната машина със съответния набор от крачета. Понякога без подходящ аксесоар даже и най-тривиалната задача може да се окаже трудна и дори невъзможна.

Машините от снимките са илюстративни и нямат за цел да създават внушения, че това са единствените най-подходящите марки и модели.


Източник:

Лични впечатления на автора


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *