Изобретението предизвикало модната революция

Изобретението предизвикало модната революция

Шевните машини Singer били такава революция, че дори Махатма Ганди, който недолюбвал всички останали машини, направил изключение относно тази. След като се научил да шие на Singer в Британския затвор, Ганди възкликнал:

Едно от малкото полезни неща открити в историята на човечеството

Значителна част от популацията извън затвора се съгласила. Компанията Singer се превърнала в една от първите мултинационални Американски корпорации изумително успешна в тази област. По това време средният американец получавал годишно около $500, а шевните машини на Singer стрували 125$ и се продавали. Когато през 1875 Исак Сингър починал, годишната печалба на неговата компания възлизала на $22 милиона долара.

Исак Сингър не е откривател на първата шевна машина, но тази която патентовал на 12 Август, 1851, била една от най-практичните версии – и логично се превърнала, и в най-комерсиалната за времето си. Неговият личен успех завещал на компанията Сингър индустриалния дух: той работил като актьор, копач на канавки и дърводелец, преди да успее в производството на шевни машини.

Почитатели от всички области на живота приветствали новата машина. Сред най-известните били:

  • Издателят на първото модно списание в Америка, Lady’s Book, който възкликнал: „Заедно с ралото, [шевната машина] е може би най-благословения инструмент на човечеството.“(След като се превърнала в основен инструмент на шивачите, дамската мода се променила фрапиращо)
  • Братята Райт, които изработили покривалото за тяхното първо самолетно крило с помощта на шевната машина Singer.
  • Адмирал Ричард Бърд – авиатор и полярен изследовател, закупил шест машини за реализиране на своята експедиция със самолет до Северния и Южния полюс.
  • Руският Цар Александър ІІІ, който обучил своите войници да работят на шевните машини Singer, така че да изработят 250,000 палатки за Имперската Армия.

Самият Исак Сингър се интересувал по-малко от полезната роля на своето откритие отколкото от състоянието, което междувременно му донесло. „Изобретението въобще не ме интересува. Стотинките са онова, за което най-вече ме е грижа,“ казал веднъж според TIME. Той може би харесвал повече едно от другите си открития: първият разплащателен план, който позволявал на неговите клиенти да заплащат разсрочено за машината, която за повечето по онова време била прекомерно скъпа за да си позволят да я изплатят еднократно.

През периода 1960-1970 компанията диверсифицирала своя бизнес в съответствие с бизнес идеите на Исак Сингър – и в отговор на конкуренцията от Азия намалила производството на шевни машини – за да се фокусират върху по-печеливш бизнес свързан с космическата индустрия.(Шевните машини продължили да се произвеждат в различна компания под търговската марка Singer)

Изобретението на Исак Сингър е впечатлило Ганди, но неговата житейска философия едва ли би го впечатлила. Сингър натрупал лично състояние от около $13 милиона и станал баща на 24 деца от две съпруги и най-малко три любовници. Починал в Англия докато строял своя замък за половин милион долара.


Литература:

BY JENNIFER LATSON, превод от сп. TIME


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *