Естествени материи

Естествени материи

Избирането на плат за вашия проект е вълнуващо, но често и объркващо начинание най-вече заради огромния асортимент, който се предлага на пазара. Знанието за това как дадена материя е създадена и как „се държи“, ще ви помогне да направите правилния избор.

Платовете се произвеждат по различни технологии, най-често чрез тъкане от две влакна (основа и вътък), които се кръстосват в определена последователност, наречена сплитка. Влакната могат да бъдат естествени, като например вълна или памук, изкуствени като полиестер или найлон, както и комбинация от двете. Всяко влакно има различни свойства, които определят уникалните характеристики на плата, за какво да се използва и как да се грижим за него. Доминиращото влакно в дадената материя обикновено е написано първо на етикета и има най-голямо влияние върху характера и визията на плата.

Памук

Видове платове
Свойства

Памукът се произвежда от семената на растението памук, което се среща в Индия, Австралия и Египет. (Египетският памук е известен с доброто си качество.) Абсорбира влагата и държи прохладно. Склонен е обаче да се мачка и свива.

Грижа

Повечето памучни платове могат да се перат и е допустимо да използвате белина, ако инструкциите на плата го позволяват. Глади се най-добре когато е влажен.

Лен

Видове платове
Свойства

Ленът расте главно в Западна Европа. Здрав и абсорбиращ, цени се най-вече заради способността си да държи хладно. Лесно се мачка, разтяга се при носене и не винаги се боядисва добре.

Грижа

При пране с висока температура е възможно да се свие. Използвайте ютия с гореща пара, за да премахнете гънките от плата. За най-добри резултати изгладете докато е влажен след пране.

Коприна

Видове платове
Свойства

Коприната се получава чрез разплитането на пашкула на копринената буба и се произвежда главно в Китай и Индия. Здрава, абсорбираща и топла за носене, тя е устойчива на нагъване и се оцветява добре. Възможно е обаче цветовете да избледнеят при пране. Слънчевата светлина и изпотяването могат да повредят/ отслабят тъканта.

Грижа

Коприната най-често се почиства чрез химическо чистене, но става и с пране. При пране използвайте хладна вода и нежен сапун. Гладенето става на ниска температура, докато плата е влажен, не бива да се използва пара.

Вълна

Видове платове
Свойства

Вълната обикновено се произвежда от руното на овцете, но има и други животни, чиято козина има същите свойства. Кашмирът и мохерът от кози, ангората от зайци и алпаката от алпаки са доста по-скъпи и луксозни. Вълната е много абсорбираща, но не много здрава. Не се мачка лесно. Привлича молци и може да се свие при пране.

Грижа

Вълната обикновено се почиства чрез химическо чистене, но в днешно време има много вълнени материи, които могат да се перат на ръка или на перална машина. За гладене се използва ютия с пара на ниска температура.


виж Изкуствени материи

виж Видове платове

Литература:

Sewing Machine Basics, Jane Bolsover, 2010 CICO Books


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *