Машинните шевове

Машинните шевове

Шевните машини работят във времева последователност: иглата се движи нагоре и надолу, заедно с горната нишка така че тя да се закачи около втората нишка, която е навита на отделна макара поставена в долната част на машината, като по този начин се образува шев.

1. Иглата се движи надолу за да проникне в плата и да достави горната нишка в областта на калерчето.

2. Когато иглата започне да се вдига, горната нишка формира примка, през която преминава совалката (разположена върху калерчето)

3. Совалката пренася примката около и под калерчето.

4. Примката се приплъзва от куката и калерчето като се увива около нишката излизащо от долната макара.

5. Нишките се изтеглят нагоре през плата и шевът се заключва.

В анимацията може да се види описаната времева последователност:

Движението на иглата е синхронизирано с т. нар. „транспортен механизъм“ осигуряващ придвижването на плата. Притискащото краче задържа плата докато иглата прониква в тъканта за да формира шев. При движението на иглата нагоре зъбците на транспортния механизъм, позиционирани под притискащото краче, придвижват прецизно плата, така че да е в необходимата позиция за следващия бод. Зъбците могат да се движат напред и назад, за да придвижват плата и в обратна посока, което е нужно за формиране на затяжки в началото и края. За зигзаг шев, освен нагоре и надолу, иглата трябва да се движи и напречно, от едната към другата страна.


Литература:

Sewing Machine Basics, Jane Bolsover, 2010 CICO Books


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *