От скица до дреха - част І

От скица до дреха - част І
Повторение и подобряване

Когато видим красива дреха, първата ни мисъл е, че тя е родена от моментното вдъхновение на дизайнера. Истината обаче е, че ключовата съставка за успеха, обща за работата на мнозинството модни дизайнери е една – постоянството. Ако можехте да наблюдавате работата в едно професионално модно студио, щяхте бързо да разберете, че най-добрите резултати се постигат именно чрез последователно подобряване на дизайна, чрез преразглеждане на детайлите и тяхната промяна. Това на практика означава, че дрехата трябва да бъде преправяна много пъти преди да бъде одобрена.

Какво представлява дизайн прототипът?

Когато нов дизайн се шие за първи път, обикновено това се прави с евтина алтернатива на избрания плат. Това позволява на дизайнера на скиците и този на кройките да направят повече варианти за да усъвършенстват пропорциите на дрехата.

Платът за прототипа, най-често е светъл на цвят за да може лесно да си личат написаните с молив означения. В най-добрия случай той е близък по свойства и характеристики на избраната за дрехата материя, което ще позволи още в началните фази да се види дали този избор е удачен.

Дали тестовият плат е уместен заместител на крайния материал може да се прецени по това дали те са подобни в следните аспекти:

  • Тип използвано влакно – памук, коприна, вълна и др.
  • Усещане при допир (мек или твърд, тежък или лек и т.н.)
  • Подобна структура (тъкан или плетен)

Не би било удачно да се изработва прототип от твърда материя на краен продукт ефирна рокля, тъй като ще изглежда напълно различно и няма да е добра репрезентация на замисленото.

Използване на дизайн прототипи – Етапи

Прототипите обикновено се изработват с различни нива на сложност, позволявайки на дизайнерите да се справят с отделните проблеми последователно. Обикновено се започва с най-общата форма преди да се стигне до малките детайли.

Първият прототип може да бъде съставен само от основните компоненти, без завършващи шевове, закопчалки и др.. Към вторият прототип може да бъдат добавени детайли като цип и джоб.

Проби на прототипа

Дизайнерите изпробват прототипа върху манекен или жив модел като по този начин тестват силуета на дрехата като цяло и как отделните пропорции на всички елементи се съчетава един с друг. Предимството на използването на жив модел е, че дрехата може да се види в движение, както и всички промени, които ще бъдат направени (маркират се с карфици и/или молив).

Първите проби представляват началните стъпки към по-сложни дизайни – често именно тогава се решава къде е най-подходящото място да бъде поставен джоб или друг елемент от дизайна.

След пробата, дизайнерът на кройки използва маркираните указания, за да направи допълнителни подобрения. Този процес се повтаря дотогава докато дизайнерите не се убедят, че могат да тестват дизайна с първоначално избраната материя.

Следната диаграма представлява преглед на този процес:


От скица до дреха – част ІІ

Литература:

HOW PATTERNS WORK

The Funadamental Principles of Pattern Making and Sewing in Fashion Design, 2013, Assembil Books


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *